Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΗΠΕΙΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ


Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό. Το νερό καλύπτει περίπου το 70%, ενώ τα μέρη όπου μπορεί να κατοικήσει σταθερά ο άνθρωπος, η ξηρά, μόνο το 30%. Όταν δούμε τη Γη από το διάστημα, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν μεγάλα κομμάτια ξηράς, που διαχωρίζονται από ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις νερού.
Για να μπορέσουμε να μελετήσουμε τη Γη τη διακρίναμε στα μεγάλα αυτά κομμάτια της ξηράς και της θάλασσας. Τις χερσαίες εκτάσεις τις ονομάζουμεηπείρους και τις θαλάσσιες τις ονομάζουμε ωκεανούς. Μικρότερες θαλάσσιες εκτάσεις, που βρίσκονται ανάμεσα στις ηπείρους, τις ονομάζουμε θάλασσες.
Η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη ήπειρος είναι η ΑΣΙΑ. Αυτή είναι ενωμένη με τηνΕΥΡΩΠΗ. Όλο αυτό το κομμάτι ξηράς το ονομάζουμε Ευρασία. Δεύτερη σε έκταση ήπειρος είναι η Αμερική, που διαχωρίζεται σαφώς σε ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ και ΝΟΤΙΑΑΜΕΡΙΚΗ. Τρίτη σε έκταση είναι η ΑΦΡΙΚΗ. Η πιο μικρή από τις ηπείρους είναι ηΩΚΕΑΝΙΑ. Μια μεγάλη παγωμένη, αλλά ακατοίκητη έκταση απλώνεται γύρω από τον Νότιο Πόλο, η ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκτάσεων βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο.
Μεταξύ των ηπείρων εκτείνονται οι μεγάλοι ωκεανοί. Μεταξύ Ασίας και Αμερικής υπάρχει η μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση, ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ωκεανός. Μεταξύ Ευρώπης-Αφρικής και Αμερικής εκτείνεται ο ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ωκεανός. Νότια της Ασίας βρίσκεται ο ΙΝΔΙΚΟΣ ωκεανός, ενώ κοντά στον Βόρειο Πόλο είναι ο ΑΡΚΤΙΚΟΣ ωκεανός.
ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ
ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΛΙΚ  
ΟΙ  ΩΚΕΑΝΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.           ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΕΙΡΑΤΕΣ