Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ





Το νερό το συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη στον Κατακλυσμό του Νώε. Το συναντάμε επίσης στη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας αλλά και στην πορεία των Ισραηλιτών μέσα στην Έρημο. Όταν δίψασαν, ο Μωυσής χτύπησε ένα βράχο με το ραβδί του και εκείνος έβγαλε νερό.
Στην Καινή Διαθήκη έχουμε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο να βαφτίζει τον Ιησού Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό.
Έχουμε επίσης την κολυμπήθρα του Σιλωάμ που την αναφέρει πολλές φορές το Ευαγγέλιο. Ήταν μια κολυμπήθρα που είχε ιαματικό νερό. Μια φορά το χρόνο κατέβαινε ένα άγγελος, ανακάτευε το νερό και όποιος έμπαινε πρώτος γινότανε καλά, όποια αρρώστια και αν είχε.
Στο γάμο της Κανά ο Χριστός έκανε το πρώτο του θαύμα. Είχε τελειώσει το κρασί και ρώτησαν τον Ιησού «Τι θα γίνει». Εκείνος τους είπε να γεμίσουν τις υδρίες με νερό και να τις φέρουν. Προσευχήθηκε και έγινε το νερό κρασί.
Μια φορά ο Χριστός και οι μαθητές του μπήκανε σε μια βάρκα, για να περάσουν τη λίμνη Τιβεριάδα. Για μια στιγμή κατέβηκαν με ορμή οι άνεμοι και σήκωσαν ξαφνική τρικυμία. Με μια κίνηση ο Ιησούς πρόσταξε τους ανέμους να καταλαγιάσουν και να κοπάσουν. Κι ευθύς μια απέραντη γαλήνη απλώθηκε στην Τιβεριάδα.
Το νερό παίζει μεγάλο ρόλο και στην Εκκλησιαστική Ζωή. Όλοι οι χριστιανοί βαφτίζονται ή στην κολυμπήθρα ή στο ποτάμι ή στη θάλασσα. Ο ιερέας λέει: «Βαφτίζεται ο δούλος ή η δούλη του Θεού … εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.» Καθώς ο ιερέας λέει αυτά τα λόγια, βουτάει το βαφτιζόμενο τρεις φορές, είτε μεγάλος είτε είναι μικρός, μέσα στο νερό, στο όνομα της Αγίας Τριάδας.
Έπειτα έχουμε τους αγιασμούς που γίνονται στην Εκκλησία. Τα Θεοφάνια είναι ο Μέγας Αγιασμός. Ο ιερέας λέει: «Και αγίασον το ύδωρ τούτο». Επίσης λέει και διάφορες ευχές. Την 1η κάθε μήνα γίνεται πάλι αγιασμός.
Αλλά και οι χριστιανοί κάνουν αγιασμό στα σπίτια τους. Αγιασμό κάνουμε και στο σχολείο. Ο ιερέας κρατώντας το κλωνάρι το βασιλικό ραντίζει όλους με το νερό του αγιασμού και δίνει στον καθένα μια ευχή.
Στη Θεία Κοινωνία δε βάζουμε μόνο κρασί και άρτο βάζουμε και νερό. Το κρασί συμβολίζει το αίμα του Χριστού και το ψωμί το σώμα του. Αλλά το σώμα του ανθρώπου αποτελείται και από νερό. Όταν τρύπησαν το Χριστό πάνω στο σταυρό, από την πληγή έτρεξε αίμα και νερό. Γι’ αυτό ο ιερέας βάζει στο δισκοπότηρο και νερό.
Η Εκκλησία κάνει λιτανείες, όταν υπάρχει ανομβρία. Ο ιερέας διαβάζει ειδικές ευχές, για να βρέξει. Στη λιτανεία συμμετέχουν οι ιερείς των γύρω περιοχών στις οποίες υπάρχει ανομβρία και ο λαός κρατώντας εικόνες και ψέλνοντας.      
Αντωνιάδου Αναστασία, Τοπούζη Δέσποινα,
Τσιτλακίδου Αλεξάνδρα
ΠΗΓΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΖΟΥ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ


Η βρύση που ήταν δίπλα στη μουριά ήταν ένα από τα στολίδια του χωριού. Οι κάτοικοι παίρνανε νερό από εκεί για τις ανάγκες του σπιτιού και οι γυναίκες μαζευόντουσαν στον ίσκιο της μουριάς πλέκανε και κουβεντιάζανε.
Η βρύση φτιάχτηκε το 1932 και τη χαλάσανε το 1970 επί χούντας γιατί εμπόδιζε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Μαρία Γ.

Στην πλατεία του χωριού υπάρχει μια βρύση επενδυμένη με πέτρα, που τρέχει χειμώνα, καλοκαίρι καθαρό και δροσερό νερό. Το νερό έρχεται με σωλήνες από μια πηγή στο Φουντουκλί.
Παλιά που δεν υπήρχε το σύστημα ύδρευσης που μεταφέρει το νερό στα σπίτια μας, οι κάτοικοι, κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά, πηγαίνανε με τις στάμνες να πάρουν το νερό για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού.
Οι στάμνες κατασκευάζονταν σε μια βιοτεχνία στην Αρχάγγελο. Για να κρατούν το νερό κρύο το τύλιγαν με μια βρεγμένη λινάτσα. 
Ο ποταμός που περνάει από την εκκλησία ονομάζεται Μαξωνιάτης. Έχει άφθονο νερό και πήρε το όνομά του από την περιοχή Μαξόνια που περνάει. Το νερό του έρχεται από την πηγή της κοσκινιστής. Ο ποταμός που περνά από το σχολείο λέγεται Κορδινάς. Οι ποταμοί αυτοί είναι παραπόταμοι του Πλατύ.

Στο χωριό υπάρχουν δυο ποτάμια. Το πρώτο ξεκινάει από τους πρόποδες του προφήτη Ηλία, περνάει βόρεια του χωριού, από την εκκλησία και καταλήγει στον Πλατύ. Στο τέλος του χωριού ενώνεται με ένα άλλο ποτάμι το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού και περνάει από το σχολείο. Τα ποτάμια αυτά κάνουν τον τόπο μας καταπράσινο.


Για την προσωπική τους καθαριότητα οι άνθρωποι πλένονταν στα ποτάμια και όταν θέλανε να κάνουν μπάνιο στο σπίτι, ζεσταίνανε το νερό στη φωτιά και πλένονταν στη σκάφη.